Ünnepi műsorfolyammal készül a húsvéti hosszú hétvégére a közmédia

A húsvéthoz és a közelgő pápalátogatáshoz kapcsolódó műsorok mellett irodalmi összeállításokkal, istentiszteletek élő közvetítéseivel, különleges riportokkal valamint ünnepi zenei műsorokkal is várják a nézőket a közmédia csatornái.  

Duna

Nagypéntek 11:00: református istentiszteletet ad a csatorna a győrújbaráti Református Gyülekezeti Központból, amelyet Bella Péter lelkipásztor celebrál.

Húsvétvasárnap 10:00: római katolikus szentmisét közvetít a Duna a győri Nagyboldogasszony-székesegyházból. A misét Veres András győri megyés püspök celebrálja, majd délben élőben kapcsolódhatnak be a nézők Ferenc pápa urbi et orbi (a városnak és a világnak) áldásának római közvetítésébe.

Húsvétvasárnap 22:50: a Magyar Passió című filmet vetíti a csatorna. Az alkotás alapjául Várnai Péter címzetes prépost, Krisztus inge című könyve szolgált.

 

M5

Nagypéntek 20:00: az Egy éj a Szent Péter-bazilikában című dokumentumfilm a Szent Péter -bazilikát, a világ legnagyobb és leglátogatottabb székesegyházát mutatja be. A stáb olyan helyeken kalauzolja végig a nézőket, ahova nem vagy csak ritkán engednek be látogatókat.

 

Duna World

Nagypéntek 21:10: Via Crucis címmel Ferenc pápa keresztútját közvetíti Rómából a Duna World. A hagyományoknak megfelelően a hívők idén is a Colosseumban járják végig a stációkat Ferenc pápa vezetésével. A 14 állomáson elmélkedéssel és imádsággal idézik föl Jézus kínszenvedését. A helyszínválasztással azon keresztény vértanúk előtt is tisztelegnek, akik éppen itt lelték halálukat hitük miatt.

 

M2 Gyerekcsatorna

Nagypéntek és húsvéthétfő 15:45: A húsvéti készülődés jegyében tematikus adásokkal várja az M2 Gyerekcsatorna nézőit a Hetedhét kaland pár perccel háromnegyed négy után. A kicsik locsolóváró falatok és kreatív tojásgyűjtő készítését is megtanulhatják a pénteki valamint a hétfői adásokból.

Az ünnepi hétvégén klasszikus mesefilmeket is láthatnak a gyerekek, nagyszombaton 14:50-től Hófehérke, másnap ugyanebben az időpontban Csipkerózsika történetét nézhetik meg.

Húsvéthétfő 14:05: a Mesemoziban Heidi tavaszi történetét és Manut a legbátrabb kis fecskét ismerhetik meg az érdeklődők. A kedvelt animációs sorozatok – többek között – Ricky Zoom, 44 csacska macska és a Hoppi mesék is húsvéti epizódokkal jelentkeznek vasárnap és hétfőn.

 

M2 Petőfi TV

Nagypéntek 20:40: az M2 Petőfi TV Magas és Mély című zenés portréműsorában is az ünnep játszik központi szerepet. A pénteki adás vendége Szikora Róbert lesz, aki a húsvét szakrális jelentőségéről beszél. A Petőfi divatmagazinja is húsvéti stílust ölt.

Húsvéthétfő 20:40: a Stilóban A Dal 2023 műsorvezetője, Rókusfalvy Lili öltözik ünneplőbe.

 

Kossuth Rádió

Nagypéntek 5:30: húsvéti irodalmi összeállítással indítja nagypénteken ünnepi műsorfolyamát a Kossuth Rádió. 5:30-tól olyan nagy költőink vallásos verses gondolatai hallhatók, mint Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Pilinszky János. Evangélikus istentiszteletet közvetít 10 órától a rádió Kisvárdáról, 11:05-től pedig A hely című műsor Hajdúdorogra látogat, hogy bemutassa a Krisztus-katonákat.

Hajdúdorogon, a helyi görögkatolikus hagyományokhoz hűen, ifjú férfiak – az úgynevezett Krisztus-katonák – őrzik a helyi templomban Krisztus jelképes sírját. A fiatalok önkéntes szolgálata nagypéntektől, a nagy alkonyati zsolozsmától húsvétvasárnapig az ünnepi szent liturgia végéig tart.

A Kossuth Rádió A hely című műsora bemutatja a Krisztus-katonák őrzési feladatait, a kiképzési folyamatait és a görögkatolikus böjti szokásokhoz kapcsolódó hagyományokat. Az adás első részét április 7-én a 11 órai hírek után, a másodikat pedig vasárnap 19 óra után hallhatják.

Jézus perével is foglalkozik nagypénteki adásában a Kossuth Rádió, a 13 órakor kezdődő műsorban szakértők beszélnek Jézus kereszthalál-ítéletéről. Mi történt az utolsó vacsorán? Ezt a kérdést is körbejárja a Kossuth Rádióban pénteken 18:30-kor kezdődő Krisztus teste című műsorban három felekezet egy-egy képviselője.

Nagypéntek 10:00: a Kossuth Rádió evangélikus istentiszteletet közvetít Kisvárdáról.

Nagyszombat: a kisgyőri Golgotát járhatják végig a rádió hallgatói, 11:30-tól megismerhetik a faragott falunak is nevezett települést. 13:30-tól ismert közéleti személyek emlékeznek vissza gyermekkori, különleges húsvétjaikra, 15:30-tól pedig megtudhatják, hogyan zajlik az amerikai magyaroknál a húsvét.

Húsvétvasárnap 9:30: délelőtt a Pápalátogatásra várva című műsorban kiderül, hogyan készül az ország Ferenc pápa látogatására. Részletesen ismertetik, hogy milyen jelentősége van egy ilyen utazásnak, illetve, hogy milyen protokollnak kell megfelelni az egyházi főméltóság fogadásánál.

Húsvéthétfő 10:00: református istentiszteletet közvetítenek a debreceni református Nagytemplomból 11:05-től, valamint 14:30-tól az Országjáró a felvidéki szokásokkal foglalkozik, a szlovákiai Fülekről jelentkeznek be.

 

Dankó Rádió

Húsvétvasárnap 17:00: a Tudod-e még az én nótám című műsorban Hosszúpereszteg plébánosa, Budai Zoltán oszt meg ünnepi gondolatokat, hétfőn reggel pedig ismét várja a hallgatókat Nádas György és vendége, Vinkó József dramaturg, műfordító, aki a locsolkodási szokások változásairól beszél majd, és sok locsolóverset is elmond.

 

Bartók Rádió

Nagypéntek 11:30: Rómában végzett és tanított a Bartók Rádió Énekelj velünk! című kórusmagazinjának nagypénteki vendége, a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor perjele, zenei vezetője. Baán Izsákot a 11:30-kor kezdődő műsorban ismerhetik meg a hallgatók, a 19 órakor kezdődő Arckép című műsorban pedig Pálúr János, a budapest-fasori református templom orgonistájának munkásságáról tudhatnak meg részleteket.

A rádió déli, valamint esti hangversenyében is az ünnep szakrális zenei témájú művei hallhatók: felcsendül Théodore Dubois Krisztus hét utolsó szava című oratóriuma és Johann Sebastian Bach János-passiója, előbbi a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának, utóbbi pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában.

Nagyszombat: 9:30: a barokk kor egyik legfontosabb zeneszerzője, Dietrich Buxtehude munkásságának kiemelkedő darabjával foglalkozik a 9:30-kor kezdődő Musica Sacra. A műsorban az orgonista legismertebb, Membra Jesu nostri (Jézus urunk tagjai) című művéből hallhatnak részleteket.

 

Petőfi Rádió

A Petőfi Rádió műsorrendje is változik húsvétkor, nagypéntektől húsvéthétfőig ünnepi tematikus beszélgetésekkel.

 

(hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez másképp a földgáz vagy a villamosenergia beszerzésénél sem. Cikkünkben Miski György, a Greenergy Market Kft. szakértője gyűjtötte...
Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében...

A címlapról

Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip...
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes...
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.