https://content.freemail.hu/content/download/eyJraWQiOiJrMSIsImFsZyI6IlJTMjU2In0.eyJpc3MiOiJGTSIsImp0aSI6InJuVmhLMkl5cXBhQXRoOUJFSklxWnciLCJpYXQiOjE1NTUwMDU2NDIsImV4cCI6MTU1NTAwOTI0Miwic3ViIjoiNTM2NTU4MiIsIm1zZ0lkcyI6IjUzNjU1ODIuNjk0MzAzNjA3OCIsImF0dElkcyI6IjEwIn0.INHP7lsuRufTXe2atpnSTTafSS4Sl4Gh4buKpHt_hjlxiwzX90KpTxKWwMfqXj_3WMCwNmvADbHXvn03b65t1crqnJxA_HISCrbRirlDl_3mHFOH64xF6odJQnIEyvP56U9U8U6TaCoInRIrGC9IM7z1gVxm7JwLlGNobhRPA1oMJ-qO1XNUSOQpCBetHMFX2iYQ5jXDywYqeptf53VqTXxkfA_pDpF8bQCNiMAw6G-g-G-leabfG-hqA610j2Xv53tECwCaOEHltuk3_qEKrn9GzTj76IVKIbOq3aMmkfL1gG22T6i9CHNK0ASTqQUENqfG-x18D2n6zgWqgPysrQ?preview=true&maxWidth=180&maxHeight=120  _E_L0104_k.jpg  _E_L9807_k.jpg

Budapest, 2019. április 11. - Április 11-én a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ünnepélyes keretek között mutatta be a szakmának és a meghívott vendégeknek kibővített szakorvosi rendelőit. Az új létesítmények a szervezet irodája és már meglévő gyermekorvosi rendelője mellett találhatók, a Teréz körúton. Az eseményen részt vett Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke is.

 

A 2018-ban megkezdett átépítési munkálatok eredményeképpen a szervezet három új szakrendelőben – foniátriai/fül-orr-gégészeti/logopédiai/audiológiai, gyermekfogászati, nőgyógyászati/ gyermeknőgyógyászati – fogadhat hátrányos helyzetű, rászoruló gyereket. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a három rendelő kialakítása az EMMI, a Magyar Nemzeti Bank és az OTP Bank támogatásával valósult meg.

Az EMMI-től a 2016-2018 közötti időszakban összesen 1,5 milliárd forint támogatásban részesült a szervezet. Ebből 317.998.316 forintot használt fel az új rendelők megvásárlására, kialakítására és felszerelésére.

Az EMMI támogatásából további 759.684 forintot a nőgyógyászati szűrőkamionra, 1.448.017 forintot a mozgó fogászati rendelőnkre fordítottunk. A különbözetet más támogatók bevonásával biztosítottuk. A támogatás elszámolását a Gyermekmentő Szolgálat benyújtotta az EMMI-nek.

A Teréz körúti rendelők és irodák felújítását, felszerelését, berendezését, a fogászati busz és a nőgyógyászati kamion fejlesztését a Magyar Nemzeti Bank is támogatta, összesen 71.660.078 forinttal. 

Az OTP Bank a Teréz körúti irodák és rendelők felújításához, a Teréz körúti rendelő felszereléséhez, berendezéséhez, illetve a nőgyógyászati kamion fejlesztéséhez összesen 10.096.818 forinttal járult hozzá.

A beruházás teljes költsége 401.962.913 forint volt.

Edvi Péter köszönetet mondott a további cégeknek is - így a Hewlett Packard Enterprise-nak, a Siemens Healthcare Kft-nek és a Rebeton Kft-nek -, akik támogatása nélkül nem valósult volna meg a teljes körű fejlesztés és felújítás.             

Az eseményen rövid köszöntőbeszédet mondott Kövér László: "A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csaknem 30 éves – 1989-ben alakult, de bírósági bejegyzése 1990-es keltezésű –, azaz egyidős a rendszerváltozással. Miközben, mi, akkor még csak leendő politikusok a választópolgárok megbízásából hozzákezdtünk a diktatúra rendszerének lebontásához és a demokrácia rendszerének felépítéséhez, a Gyermekmentő Szolgálat három évtizeddel ezelőtt azért indult el, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a rászoruló, nehéz élethelyzetben lévő gyermekek sorsában is változás következzen be, hogy kiszolgáltatottság helyett biztonságot, közömbösség helyett pedig szeretetet kapjanak a külvilágtól."

Prof. dr. Hacki Tamás fül-orr-gégész, foniáter egyetemi tanár, az NGYSZ tagja,  bemutatta az új foniátriai, fül-orr-gégészeti, logopédiai és audiológiai rendelőt. Elmondta, hogy az itt kialakítandó diagnosztikai és terápiás csapatmunka elsősorban olyan gyerekeknek fog segíteni, akik hallás-, illetve hangképzési zavarral küzdenek, beszédfejlődésükben elmaradottak, aminek következtében szociális integrációs problémákkal is küzdenek. A szakmák ilyen jellegű együttműködése, mint a Gyermekmentő komplex orvosi rendelőjében, egyedülálló ma Magyarországon. Mind orvosszakmailag, mind a szülők és a gyerekek szempontjából nagyon jó, hogy ezek az ellátások egy helyen koncentrálódnak, az orvosok szakmai teamben dolgozhatnak, a betegek pedig utazást, várakozást, egyeztetéseket spórolhatnak meg. 

Dr. Büki György gyermekneurológus, az NGYSZ már 2002 óta meglévő Teréz körúti gyermek szakorvosi rendelőjének vezetője bemutatta a rendelő működését és az ott dolgozó szakembereket – gyermekneurológus, gyógytornász, gyógypedagógusok/AYRES-terapeuták –, akik elsősorban hiperaktív, autista, viselkedészavaros, értelmi és mozgásfejlődésükben elmaradást mutató gyerekeket fogadnak.

A szakember elmondta, hogy a terápiás központban főleg gyermekközpontú dinamikus szenzoros integrációs és MAES-terápiával dolgoznak,  ami figyelembe veszi a gyermekek pillanatnyi készségeit, nem feladatkirovó, nem okoz fájdalmat, nem alakít ki terápiás félelmet stb. A rendelő szakemberei nemcsak ők maguk használják ezt a két módszert, de magyarországi elterjesztésükért is sokat tesznek. Dr. Büki György szerint az új rendelői részlegek ideálisan egészítik ki az eddigi gyermekellátást.

Dr. Szepesi János és Dr. Végh György szülész-nőgyógyász főorvosok az új nőgyógyászati és gyermek nőgyógyászati rendelőt mutatták be. A rendelőben a gyógyítás mellett hangsúlyt kap a felvilágosítás, egészségnevelés és tanácsadás. A Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati kamionja évek óta részt vesz az önkéntes orvos-csoport gyógyító körútjain, ahol a szakemberek nőgyógyászati szűréseket végeznek. Az elvégzett vizsgálatok és az eredmények mutatják, hogy milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A rendelőátadás idején a nőgyógyászati szűrőkamion is megtekinthető volt a Teréz körút 24. sz. előtt. 

Dr. Fórizs Etelka fogorvos és Dr. Tóth Zsuzsanna fogorvos, egyetemi docens az új gyermekfogászati rendelőt mutatta be. A rendelő célja olyan rászoruló gyerekek szűrése és kezelése, akik a hazai fogászati ellátásból valamiért kiszorulnak, pl. mivel kezelésük nagyon nehezen oldható meg. A kezelés mellett hangsúlyt fektetnek majd a szájhigiénés felvilágosításra és prevencióra. A Gyermekmentő Szolgálat 1995 óra működteti autóbuszból kialakított mozgó fogorvosi buszát, mely a rendelőátadás idején ugyancsak a Teréz körúti épület előtt parkolt, és megtekinthető volt.

A mozgó fogászati buszban 2018-ban 5103 gyermek fogazatát vizsgálták, szűrték Magyarországon és Erdélyben. Utóbbi helyszíneken a gyerekek fogait szükség esetén kezelték is. Mindenkinek szájhigiénés felvilágosítást tartottak. Az ünnepélyes átadáson az önkéntes orvos-csoport tagjai közül közel ötven fő is jelen volt.

A fogászati buszt 1995-ben az OTP Bank ajándékozta a Gyermekmentő Szolgálatnak és azóta is gondoskodik a busz fenntartásáról, üzemeltetési költségeiről.

Molnár Márta, az NGYSZ irodavezetője bemutatta a Teréz körúti központi irodát, valamint néhány statisztikai adatot mondott el a már működő rendelő tavalyi forgalmáról. A szervezet gyermekorvosi-gyermekneurológiai rendelőjében 2018-ban 1913 vizsgálatot, terápiát végeztek a szakemberek, és 57 szülői konzultációt tartottak. Mindezt úgy, hogy a rendelő az építési munkálatok idején nem tudott teljes kapacitással működni. Hozzátette, hogy a Fóti Lovasterápiás és Oktató Központban a szakemberek 2913 lovasterápiás foglalkozást tartottak a gyerekeknek.

Az iroda és a rendelők informatikai hátterét Kurkó Zsuzsánna, a Safer Internet Program (SIP) projektvezetője mutatta be. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai uniós SIP-programban (az Európai Unió által 50%-ban finanszírozott oktatási és tudatosságnövelő program a biztonságos internethasználat témakörében) tudatosságnövelő központként és konzorciumvezetőként 2009 óta a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul.

A Szolgálat 2019-től működteti a hotline-t is, amelyen a felhasználók  káros és illegális tartalmakat jelenthetnek be. A Safer Internet Program keretében tavaly közel 38.000 felhasználó részesült oktatásban: 29.176 gyerek, 8.789 pedagógus, szülő és döntéshozó. A képzéseket, bemutatókat 265 budapesti és 91 vidéki helyszínen tartottunk.

A rendezvény ideje alatt az irodahelyiségekben és a rendelőkben megtekinthető volt a szervezet Kortárs Képzőművészeti Gyűjteménye. Az adományozó művészek közül többen is jelen voltak az eseményen.

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t...
„A két ország immár hetvenöt éve kitartó, szívvel-lélekkel elkötelezett barátja egymásnak. A diplomáciai kapcsolatok felvételének eredeti szellemében a két fél mindig tiszteletben tartotta és...
Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában, ez újabb fontos lépés a két ország között sokat javuló viszonyban a diplomáciai kapcsolatok másfél évvel ezelőtti helyreállítása...
Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre...
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2023/2024-es tanév érettségi vizsgaidőszaka. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an...
A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.

A címlapról

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a...
„A két ország immár hetvenöt éve kitartó, szívvel-lélekkel...
Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában,...
Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt...
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival...
A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.